Get Inspired - 14 maart 2021

13 maart 2021
Afbeelding: Gaël Monfils

Eerst goed leren bewegen en dan goed leren tennissen.

Vroeger gingen we als kinderen uit verveling naar buiten om te spelen: voetballen, klimmen, tikkertje spelen, trefballen, noem het allemaal maar op… Vandaag de dag vervelen kinderen zich steeds minder en komen daarmee dus ook minder aan buitenspelen toe.

Dit heeft als gevolg dat de beweging van kinderen is veranderd. Over het algemeen wordt er niet alleen minder, maar vooral ook een stuk eenzijdiger bewogen.

Een goede tennisser is een veelzijdige beweger. Al vanaf jongs af aan is het belangrijk om kinderen breed motorisch op te leiden. Maar wat is dat precies?

Een breed motorische opleiding is een gevarieerd aanbod van beweging, zodat kinderen in aanraking komen met veel belangrijke motorische basisvaardigheden: balanceren en vallen; stoeien en vechten; gaan en lopen; springen en landen; rollen, duikelen en draaien; gooien en vangen, slaan en mikken; trappen en schieten; klimmen en klauteren; zwaaien en slingeren; Bewegen op en het maken van muziek. Het draagt één voor één bij aan een goede motorische ontwikkeling.

Meerdere sporten beoefenen en veel buitenspelen helpt de breed motorische ontwikkeling van jonge kinderen dus enorm. Specialisatie in tennis is pas vanaf +/- 12 jaar belangrijk. Vóór die tijd moeten kinderen vooral vaardige bewegers worden.

Daarnaast kan te vroege specialisatie in tennis er juist voor zorgen dat kinderen mentaal afhaken. Ze raken simpelweg opgebrand als ze van jongs af aan al niets anders doen dan tennis.

Tips:

  1. Laat kinderen zich soms vervelen en laat ze zelf tot actie komen!
  2. Stimuleer buitenspelen
  3. Laat kinderen meerdere sporten doen. Dit hoeft niet altijd in lesvorm.
  4. Stimuleer specialisatie in tennis pas bij een +/- 12 jarige leeftijd. Bewaak daarbij het plezier van het kind.
  5. Vrij tennissen is een must!

Hierbij een link naar een interessante uitleg van het Athletic Skills Model over hun schijf van 10.