Get Inspired - 12 februari 2021

Invalid Date
Afbeelding: Roger Federer

Nu we door de sneeuw helemaal niet meer de baan op kunnen, is het de juiste tijd om het over onze mentaliteit te hebben. We willen je kennis laten maken met twee soorten mindsets: de growth en fixed mindset. Deze zeggen iets over hoe goed je in staat bent om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Met een growth mindset wil je vooruit, ben je leergierig en wil je je talenten verder ontwikkelen. Je staat open voor input van anderen en gebruikt goede strategieën om nieuwe skills te leren.

Daartegenover ben je met een fixed mindset minder flexibel, hou je meer vast aan je eigen kennis en kunde en sta je minder open voor het ontwikkelen van nieuwe skills.

Je zou misschien graag altijd in een growth mindset willen verkeren, maar je hebt ze hoe dan ook allebei. Iedereen heeft in bepaalde situaties een fixed mindset en in andere situaties een growth mindset. Bovendien is het lastig om je mindset zelf aan te passen: hoewel we soms merken dat we in een fixed mindset verkeren, is het lastig om dit om te buigen naar een growth mindset. Uitdagingen, kritiek of jezelf met anderen vergelijken, veroorzaakt al heel snel dat we een fixed mindset aannemen. Een leeromgeving die een growth mindset stimuleert, is dus erg belangrijk.

Tennis is een uitdagende sport met veel diversiteit. Je kunt je dan ook altijd blijven ontwikkelen. Dit is de reden waarom het aannemen van een growth mindset van groot belang is. Je zult hiermee nieuwe wegen in je spel ontdekken, beter omgaan met tegenstanders/omstandigheden en veel sneller je skills ontwikkelen!

De grondzetter van deze theorie is Carol Dweck en is professor psychologie aan Stanford University. Mocht je over deze theorie nog meer willen weten: in onderstaande video geeft ze een zeer interessante TEDTalk: