Get Inspired – 19 februari 2021

De eindfase van de Australian Open is inmiddels aangebroken en omdat de finales alleen nog maar gespeeld hoeven te worden, nemen we je graag nog een aantal jaren mee terug in de tijd.

Eind jaren tachtig maakte de vijftienjarige Monica Seles haar intrede in de top 10 van de WTA. Grandslamtitels volgden al gauw. Van haar zestiende tot haar twintigste wist ze er maar liefst acht te pakken!

Maar dan slaat het noodlot toe: een fan van haar rivaal Steffi Graf steekt Seles tijdens een wedstrijd met een mes in haar schouder. Twee jaar lang moest Seles hiervan herstellen, wat voor haar zowel fysiek als mentaal een zware strijd was.

Het is een hard gelag om te zien dat Seles na het steekincident nog maar beperkt terug is gekomen op oud niveau. In de eerste vijf jaar vóór het steekincident won ze acht grandslamtitels, terwijl ze in de negen jaar na het incident er nog maar één wist te winnen. Dit was bij de Australian Open van ‘96, net een paar maanden na haar rentree. In wezen verdedigde ze haar titel van ‘93, aangezien ze in ‘94 en ‘95 niet mee kon doen.

We zullen natuurlijk nooit weten hoe haar carrière eruit had gezien als het incident niet gebeurd zou zijn. Wat we wel weten is dat haar enorme vechtlust en overtuigende spel haar flink van pas is gekomen bij het veroveren van de laatste grandslamtitel…