Get Inspired – 7 maart 2021

6 maart 2021
Afbeelding: Rafa Nadal

" Wil je goed worden dan moet je uren maken! "

Was het maar zo simpel, dan hadden we veel meer goede tennissers in Nederland! Veel trainingsuren draaien geeft geen garantie, zo laat ook wetenschappelijk onderzoek zien. Tijd besteden aan een vaardigheid is zeker nodig om beter te worden, maar hoe je de tijd invult is volgens de wetenschap veel belangrijker.

Deliberate practice wordt door onderzoekers gezien als een efficiënte trainingswijze. Hierbij gaat het niet om het gedachteloos herhalen van handelingen, maar om een gestructureerde en doelmatige aanpak met trainingsvormen die de volle aandacht vereisen.

Om zelf deliberate practice op tennis toe te passen, kun je letten op de volgende 5 tips:

  1. Bedenk voordat je de baan op gaat wat je die dag uit je trainingssessie wil halen. Daag jezelf uit, maar wel met haalbare doelen.

  2. Probeer uit je comfortzone te stappen, door bijvoorbeeld tegen een betere tennisser te spelen of door juist een keer een totaal ander speltype toe te passen. Dit dwingt je om je grenzen te verleggen.

  3. Stop in elke oefenvorm die je doet een mentale vaardigheid, denk daarbij aan concentratie, volharding of acceptatie. Door dit toe te passen tijdens de training kun je ervoor zorgen dat je ook tijdens wedstrijden mentaal sterker bent en beter presteert.

  4. Ga bij jezelf na wat jij in je spel wilt verbeteren. Bekijk wat daar voor nodig is en bepaal hoe je hier aan gaat werken.

  5. Sta open voor alle feedback die je krijgt en neem mee wat voor jou werkt. Het continu toepassen van deze tips is een grote uitdaging, maar geloof ons: de stijgende lijn in jouw spel zal snel worden ingezet!

Mocht je nog meer over deliberate practice te weten willen komen, dan is hier een informatiefilmpje: